29-01-11

176 : M E Y L A N D T A R T 2 0 1 1


Op 10 februari 2011 wordt cultuurcentrum 'MUZE' veroverd door een 150-tal leerlingen van de Academie voor Beeldende Kunsten van Heusden-Zolder.

Studenten van het 3e tot en met het 6e jaar presenteren een selectie grafiek, schilderijen, foto's, tekeningen en beeldhouwwerken. Deze selectie geeft een mooi beeld van de kwaliteit en de rijke diversiteit die in de academie nagestreefd wordt.

De expo wordt geopend op donderdag 10 februari om 20 uur in de foyer van CC MUZE door de heer Dirk Schops, schepen van onderwijs.

De tentoonstelling is nog tot en met 27 februari 2011 dagelijks te bezichtigen van 14 tot 20 uur.meylandtart2011.jpg

09-02-10

132 | KAREL MAES IN TATE MODERN LONDEN


karelmaesintatemodernlonden-bvl-6feb.2010[3]

26-09-09

94 | DRAW-IN : BEELDENDE KUNST + MUZIEK + DANS ...


draw

De uitnodiging voor de 'draw-in' lag reeds enkele weken op mijn werktafel. Het was een initiatief van de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten van Heusden-Zolder, waarbij beeldende kunst, muziek en dans elkaar zouden ontmoeten. En deze artistieke ontmoeting tussen beeld, klank en beweging had vandaag plaats tussen 10 uur en 16 uur in het Kerkje van Laak.
En deze namiddag hebben mijn vrouw en ikzelf het aangename aan het ook aangename gepaard, en een fietstochtje (33 km) gemaakt met halverwege een halte : de 'draw-in'. Misschien kwam het door het feit dat ik niet zo vaak naar evenementen ga, maar dit gebeuren vond ik prachtig.
Het was mooi om zien hoe klein en groot, tekenaar en schilder, door de opzwepende ritmes van percussie met djembés e.d., en door de bewegingen van de dansers, gestuurd werden in hun beeldende expressie. Hilda, die al jaren schildert verklaarde dat ze nog nooit geschilderd had zoals ze dat vandaag had gedaan. Het was voor haar een openbaring. En of ze gelijk had. Ze had prachtige werken gemaakt. 'Chapeau'!
draw-in
draw-in-2
draw-in-3
draw-in-1
draw-in-hilda-1
draw-in-hilda-2
De tekeningen van dit kunstgebeuren zijn nog te bezichtigen op zondag 27 september en zondag 4 oktober tussen 14 uur en 18 uur in het Kerkje van Laak.
 

01-01-09

33 | ALLE GOEDS TOEGEWENST !

Zowat een week of drie geleden heb ik mijn kalligrafiemateriaal nog eens bij elkaar gezocht, de pennen grondig gereinigd en ze daarna aan het schrijven gezet. En van het een kwam het ander. Terwijl ik de week voordien nog had geopperd dat het er dit jaar niet van zou komen om wenskaartjes in kalligrafie te schrijven, omdat mijn kalligrafische praktijk reeds langer op een klein pitje brandde, deed het bezig zijn met deze materialen en het testen van de pennen geleidelijk aan de goesting ontstaan om toch enkele probeersels voor een wenskaart te maken op tekenpapier. En warempel na drie pogingen was het meteen raak. Het was een sobere, evenwichtige en toch boeiende compositie van contrasten : verticaal en horizontaal, de verticale tekst in het oude lettertype 'unciaal', geschreven met brede pen en donkerrode inkt, en de moderne informele interpretatie van het lettertype 'humanistisch cursief', geschreven met trekpen en zwarte inkt. Ik was zelf aangenaam verrast door het resultaat. En terwijl ik deze tekst hier nu neerschrijf begin ik mij af te vragen of ik mezelf niet teveel lof aan het toezwaaien ben. Maar ja, het resultaat was toch goed, niet? Een kritisch, kalligrafisch onderlegd oog, zou misschien wel enkele opmerkingen kunnen maken.

En dit zijn mijn wensen voor jou en al je dierbaren :
wens2009
En nogmaals kwam van het één het ander. Het 'ander' was nu het schrijven van tientallen enveloppen met spitse pen en acajou bister in het lettertype 'Copperplate', ook wel zwelschrift genoemd. Voor sommigen komt dit lettertype misschien wat oubollig over, maar het is een sierlijk schrift dat zeer plezant is om te schrijven.
enveloppen.jpg
En nu ik toch bezig ben met reclame te maken voor kalligrafie kan ik er nog de suggestie bijdoen om eens een kijkje te nemen op de kalligrafiesite die verborgen is onder de afbeelding hieronder.
kalligrafiesite