06-01-10

118 | MEYLANDT : ZALMROZE BONBONDOOS OP EEN WIT TAPIJT ...

Les 30 : Maandag 4 januari 2010

Het deed deugd na bijna drie weken wederom het vertrouwde traject van 23 km naar kasteel Meylandt te mogen afleggen. Mijn voor die bestemming aangeschafte occasie autootje deed het na deze lange en koude inactiviteit verrassend goed, en starte van het eerste moment. De wegen waren sneeuwvrij. Zoals ik verwachtte vormde het wegeltje naar het kasteel enkel een wit spoor in het uitgestrekte witte tapîjt waarop de zalmroze bonbondoos aanlokkelijk pronkte. Het gaf me onmiddellijk een soort 'thuisgevoel'. Heerlijk.

In de voormiddag had ik telefonisch contact gehad met Gasthuisberg in verband met 'Crohn'. Ik moest na de schilderles opnieuw terugbellen om dan met de prof de toestand te overleggen, en hopelijk een oplossing aangeboden te krijgen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ik niet helemaal gefocust was op het schilderen. Ik had mijn laatste drie werken meegenomen om ze met Esther te bespreken, en verder dan het voorzien van een magere grondingslaag van nog vijf nieuwe doeken reikten mijn plannen niet voor deze namiddag. Het opzetten van die eerste laag met veel perpentijn is altijd het ergste, omdat dit product niet helemaal koosjer is. In het verleden ben ik meermaals van de academie naar huis gereden met een misselijk gevoel, en kreeg ik thuis zelfs geen hap door mijn keel. En thuis met veel perpentijn werken is helemaal niet te doen. Vandaar dat ik vijf nieuwe doeken een grondingslaag gaf in het kasteel. En dat viel mee omdat er weinig volk was komen opdagen, en ik in de achterste ruimte voor de pauze alleen kon werken, en regelmatig even verluchten. Uiteindelijk ben ik dan ook maar vroeger naar huis teruggekeerd omdat ik toch wel nieuwsgierig was naar wat de prof mij zou weten te vertellen.

In het gesprek werd nog maar eens bevestigd, want ik wist dit in feite reeds geruime tijd, dat het gebruik van de specifieke medicaties voor Crohnbehandeling voor mij risicovol zouden zijn, o.a. voor mijn nieren. En ondertussen is het dus steeds maar proberen Crohn met alternatieven te behandelen zodat het leven een beetje acceptabel leefbaar blijft. Een behandeling met een, voor mij nieuwe, medicatie op basis van cortisonen zal moeten uitwijzen of de ongemakken van Crohn effectief verminderen.

Om dit bericht iets te verlevendigen brei ik er nog een stukje aan over de
kunstreis naar Düsseldorf en Duisburg, nu zaterdag 9 januari 2010. Op het programma staan een bezoek aan het Kunst Palast voor de expo met werken van
Per Kirkeby. Op 26 november 2009 was er op radio Klara nog een interessant gesprek met Claude Blondeel over deze tentoonstelling. Duncan Liefferink schreef een goed artikel over Kirkeby, met de veelomvattende titel 'Bij Kirkeby blijft niets wat het is'.
Ook is er een kleinere tentoonstelling met romantische berglandschappen van de zwitser Caspar Wolf. In de namiddag gaat de reis verder naar Duisburg om het Wilhelm Lehmbruckmuseum te bezoeken. Daar is ook een tentoonstelling van de Belg Georges Vantongerloo, één van de pioniers van de moderne kunst.
kabouter3

Commentaren

Hey, Een tijdje geleden was ik met onze academie op dezelfde tentoonstelling waarover jij het hebt; mij beviel ze niet echt! Ik trok dan al vrij vlug naar het keramiekmuseum in Dusseldorf, temeer omdat dat "mijn discipline" is.

Gepost door: CC | 07-01-10

De commentaren zijn gesloten.