08-01-10

120 | KALLIGRAFIE MET OLIEVERF ... NIEUWE SCHILDERING ...

Les 31 : Donderdag 7 januari 2010

Van de vijf doeken die ik maandag een magere grondingslaag had gegeven, had ik er twee meegenomen naar het kasteel, met de bedoeling op het grootste doek wat te experimenteren met kalligrafie in olieverf, en op het kleinere misschien nog een nieuwe schildering te beginnen. Een eerste test met de automatic pen lukte wonderbaarlijk wel.
automatic-pen
Normaal wordt kalligrafie geschreven met dunne inkten of verdunde plakkaat- of aquarelverven. De olieverf verdunnen met schildermedium was dus niet werkzaam wegens te stroperig. Verdunnen met terpentijn was dus de enige mogelijkheid. En dat ging vlot. Het doek kon zelfs op de ezel blijven staan terwijl ik de letters schreef/tekende.

Dan heb ik nog op het doek geschreven met een iets zwaardere
trekpen en zeer dunne magere olieverf. Hiervoor moest het doek dan wel horizontaal liggen.
trekpen
En dan wilde ik ook nog een testen of het mogelijk was om met de zelfgemaakte colapen op doek te schrijven, maar helaas was ik deze vergeten mee te nemen naar het kasteel. Spijtig. Later dan maar zeker?
cola-pen3
261a(07-01-2010) Het resultaat van deze probeersels was bevredigend. Misschien ga ik dit doek nog verder bewerken tot een schildering waarbij tekst- en lettergedeelten hier en daar zichtbaar gaan blijven.
Na de pauze ben ik dan nog aan een nieuwe schildering van 50 cm bij 60 cm begonnen. Na de reeks van een vijftal intuïtief geschilderde abstracten met voornamelijk gebogen, organische vormen, wilde ik nu eens met rechte lijnen gaan werken, en ook eens andere kleuren gaan gebruiken. Het resultaat van anderhalf uur overgave aan schilderen kan je hieronder bekijken. Maar het probleem met het plaatsen van foto's van werken op het internet is dat het werk er op het beeldscherm soms heel anders kan uitzien van kleur, en soms zelfs van vormovergangen dan in werkelijkheid. Dat zal wel te maken hebben met de lichtinval/reflectie op het doek, de kwaliteit van het fototoestel/de fotograaf, de kwaliteit van het beeldscherm, ... In dit geval vind ik de afbeelding hieronder beter dan het origineel. Ik ga proberen de foto af te drukken, en dit dan maandag met Esther te bespreken. Ik beschouw de schildering dus nog niet definitief!
262b(07-02-2019)
kabouter3

De commentaren zijn gesloten.