12-01-10

121 | UITBREIDING VOORRAAD ... KALLIGRAFIE+SCHILDEREN ...

Les 32 : Maandag 11 januari 2010

Ik had nog maar eens enkele maagdelijk blanke doeken meegenomen naar de les om ze te prepareren met een magere grondingslaag, in afwachting van de bespreking van mijn werkje van voorbije donderdag met Esther. Een roestbruine eerste laag zou misschien eens wat anders zijn dan de reeks grijze van vorige lessen. De menging van o.a. transparant oxide bruin met titaanwit en een tikkeltje cadmiumrood gaf een aangename warme kleur die dan nog verlevendigd werd door deze in bepaalde ritmische bewegingen aan te brengen met een lakrolletje. Op een half uurtje was deze klus geklaard, en nu konden de twee doeken nog enkele uren drogen.
263(11-01-2010)
Het abstracte werkje van vorige donderdag 'abstract-e-8' had ik ondertussen thuis hier en daar een klein beetje bijgewerkt. De foto die ik in vorig bericht toonde had ik 's avonds getrokken bij kunstlicht, en dat gaf aan de linkerzijde op het doek een refectie/lichtere toon. De dag nadien heb ik nog eens een foto genomen bij onrechtstreeks daglicht, en dat gaf een ander resultaat. Na Liesbeth vorige donderdag, vond nu ook Esther het goed. Eén van de collega's schilders in de groep vond dat er een merkbare invloed vanuit Londen in het werk te bespeuren was.
262f(11-01-2010)
Na de pauze heb ik dan het doek met de kalligrafisch geschreven tekstflarden terug op de ezel geplaatst, en ben ik maar intuïtief begonnen met schilderen zonder veel na te denken. Het was ook niet de bedoeling dat de leesbaarheid van de tekst zou primeren. Hier en daar mochten er er letters/woorden zichtbaar zijn als onderdeel van een schildering. Ondertussen heb ik ook geleerd dat je met olieverf meestal nog alle kanten uit kunt als het tegenvalt. Je kan er met de vod en terpentijn tegenaan gaan, of je kan het overschilderen, of ... Het resultaat op het einde van de les 'abstract-c-2' (de 'c' staat voor 'calligraphy') kon me niet echt bekoren. Maar Esther vond het blijkbaar een goede start. Dus : laten drogen, en volgende les of één van volgende lessen zien we wel verder.
261c(11-01-2010)    261detail1    261detail2
kabouter3

De commentaren zijn gesloten.