15-01-10

122 | KALLIGRAFISCH SCHILDEREXPERIMENT ...

Les 33 : Donderdag 14 januari 2010

Vorige week donderdag was ik er al aan begonnen, aan een soort kalligrafie-experiment wat moest uitwijzen of het mogelijk is met olieverf en kalligrafiepennen op doek te werken. De flarden tekst, geschreven met de 'autimatic pen' en met de 'ruling pen' bewezen dat met sterk (met terpentijn) verdunde olieverf redelijk goed te schrijven was. Haarfijn en met veel gevoel schrijven werd echter bemoeilijkt door de grovere structuur van het doek.
En voorbije maandag was ik aan de schildering begonnen, en deze 33e les zou ik proberen deze af te werken. Het stuk tekst dat ik geschreven had kwam uit de prachtige tekst 'Vrede' van Jannis Ritsos (uit 'Griekenland vrij!' door F.G. van Hasselt e.a.). Twee kernwoorden uit die tekst,
'DROMEN' en 'VREDE', heb ik dan met een bredere automatic pen groot geschreven, met de bedoeling dat deze zichtbaar zouden blijven. Tijdens het schrijven veranderde ik regelmatig de stand van het doek om uiteindelijk te belanden bij een horizontale stand die bij het verder verwerken van tekst en schildering uiteindelijk de goede bleek te zijn.
261d(14-01-2010)
Over het resultaat ben ik tevreden. Niet euforisch tevreden, ja zelfs niet echt goed tevreden. De laatste decennia, toen ik nog esthetica gaf in het secundair, en ook nu nog, heeft het begrip 'kitsch' me altijd sterk bezig gehouden, in de polariteit tussen kitsch en kunst, en ook in het algemeen tussen kitsch en authenticiteit. Dit laatste begrip 'authenticiteit' is voor mij persoonlijk één van de belangrijkste parameters die mij toelaten om het woord 'kunst' in de mond te nemen. In een leefwereld, waarbij je bij elke stap die je zet je voet moet lostrekken uit de kleverige massa van het kitscherige, de nep, de namaak, het onechte, het bedrog, de leugen, het overdrevene, het bombastische, de reclame, de marketing, het guiness-streven, ... is authenticiteit een zeldzaamheid geworden, en bij aanwezigheid zeker te koesteren.
In feite wilde ik alleen maar zeggen dat ik vind dat mijn schildering de grens heeft overgestoken naar
'effectzoekerij' en zo zijn eerlijkheid heeft verspeeld. Ze is naar de kitscherige kant van de weegschaal overgeheld. Of overdrijf ik misschien? Ik ondervind wel aan reacties dat ze veel ruimte voor verbeelding en interpretatie van de beschouwers openlaat, wat op zich wel plezant is, maar ... ach, ik zal er maar over ophouden. Volgende week beginnen we met een nieuwe schildering!
kabouter3

Commentaren

mooie combinatie is voor herhaling vatbaar.

Gepost door: ludo | 16-01-10

De commentaren zijn gesloten.