14-05-10

149 | SPELEN MET KLEUR, VORM, KOMPOSITIE, CONTRAST, RITME, BEWEGING, ...

Les 59 Maandag 10 mei 2010

Esther vond de schildering 'abstract-e-22', die ik vorige week had gemaakt, toch wel goed denk ik. Ikzelf had wat problemen met de rechtse helft, en ook met een vorm die te veel naar de werkelijkheid verwees. Maar ik heb daar nog geen oplossing voor gevonden. En misschien is dat ook niet nodig, en laat ik het best zo.

Als ik er nu over nadenk, dan ben ik vorig jaar reeds enkele keren geconfronteerd geworden met mijn
drang om de werkelijkheid te veranderen, te vereenvoudigen, te vernietigen, ... zodat enkel een eerder non-figuratieve kompositie van kleur, vorm, ritme, beweging, ... overbleef. Het begon met een opdracht van Herman, namelijk een landschap schilderen, kijkend door één van de ramen van het schilderatelier in Meylandt. Het resultaat werd een landschap opgebouwd uit bijna afgelijnde vormen opgevuld met egale kleurtonen.

Bij een volgend landschap ben ik nog een stap verder gegaan, en heb ik het geheel opgebouwd met brede verticale penseelstreken.
En later ben ik landschappen gaan schilderen waarbij ik met het schildersmes van links naar rechts horizontaal over het vers geschilderde landschap ben gegaan, daarbij verf meetrekkend over het doek.
Het was dus tegen het einde van het vorige schooljaar reeds duidelijk in welke richting ik niet zou gaan evolueren.

Terwijl ik vorig jaar steeds opdrachten voorgeschoteld kreeg, ben ik dit schooljaar zelf op ontdekkingsreis gegaan. Deze reis is trouwens nog steeds gaande, en ik hoop van harte dat ze nog lang mag duren, want het is echt boeiend. Niet dat het altijd van een leien dakje loopt, want er zijn ook regelmatig momenten dat ik vast kom te zitten en dat ik er moeilijk of niet uit geraak. Maar steeds dient er zich toch wederom een andere uitdaging aan.

Spelen met kleur, vorm, kompositie, contrast, ritme, beweging, ... Ik hoop dat ik dat nog lang mag blijven doen, en dat ik nooit zal vervallen in een eindeloos kopiëren van steeds hetzelfde.
kabouter3

De commentaren zijn gesloten.