26-09-08

9 | EERSTE LES KUNSTGESCHIEDENIS ...


demijlpaal

In de academie vormen de lessen 'kunstgeschiedenis' ook een onderdeel van de artistieke opleiding. Deze lessen vinden om de drie of vier weken plaats. Cursisten die in hun gedane studies het vak kunstgeschiedenis gekregen hebben kunnen vrijstelling krijgen. Ik heb deze vrijstelling ook aangevraagd omdat ik er niet zeker van was of ik dit er nog bij kon nemen. Die twee namiddagen in de week waren al redelijk zwaar, alhoewel ik er ondertussen stilaan aan gewoon geworden ben. En anderzijds is het ook niet elke week, plus is daar nog het feit dat ik zovele positieve reacties op die lessen gehoord heb, dat ik besloot om het alleszins te proberen.

De lessen worden gegeven door Lut Maris, galerijhouder van galerij 'De Mijlpaal' in Heusden-Zolder.
De eerste les ging door op donderdag 25 september 2008 in de voormiddag van 9.00 tot 11.45 uur. Van traditioneel 'les volgen' was geen sprake. Lut Maris fungeerde eerder als moderator bij het bespreken van items zoals 'Wat is kunst' en begrippen zoals 'mooi, schoonheid, vrijheid van de kunstenaar, ...'

En iedere cursist kreeg opdracht in de daar aanwezige bibliotheek een modern kunstwerk te zoeken en eentje van voor de 19e eeuw, en dan deze keuzes te verantwoorden. Mijn keuze viel op een werk (1951) van Georges Mathieu, door wiens oeuvre ik altijd al gefascineerd geweest ben omwille van de aanwezigheid van hoge dynamiek, ritme en beweging, en ook omwille van de verwantschap met de moderne kalligrafie, die reeds meer dan derig jaar mijn hobby was. Mijn tweede keuze was de 'David' van Michelangelo die de voor alle tijden geldende idee van schoonheid uitdrukte. Eigenlijk was ik op zoek naar werk van Caspar David Friedrich, in wiens werken de religieuze en mysterieuze sfeer mij altijd al boeide. Maar ik vond Friedrich niet, en dus werd het Michelangelo.

Of ik de volgende lessen ook nog ga volgen? Ik weet het niet.
georgesmathieu1951
davidmichelangelo
friedrich
kabouter7